18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

2 юли 2019
  • Сподели:

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства в наши дни - сода бикарбонат.

 

В нашия оналайн магазин можете да се сдобиете с опаковака от 1 кг. сода без алуминий, за да се убедите сами в качествата й! 

 

1. За почистване на мивка от неръждаема стомана: Поръсете сода бикарбонат върху влажна гъба, изтъркайте мивката и изплакнете.

 

2. За почистване на хладилника: Поръсете сода бикарбонат върху влажна гъба, изтъркайте и изплакнете.

 

3. За почистване на фибростъкло вана или душ: Поръсете сода бикарбонат върху влажна гъба, изтъркайте и изплакнете. 

 

4. За чиста баня и плочки: Поръсете сода бикарбонат върху влажна гъба, изтъркайте и изплакнете.

 

5. За поддръжка на септичен резервоар: Изсипвайте една чаша сода бикарбонат в тоалетната веднъж седмично. Содата бикарбонат спомага за поддържането на правилно рН и алкалност, като контролира сулфидните миризми. 

 

6. За почистване на канали: 1 ч.ч. Сода бикарбонат се изсипва в канала, след нея се добавя същото количество затоплен оцет, а след тях се изливат 4 литра гореща вода и се оставят да действат в продължение на 1 нощ.

 

7. За премахване на пестициди от плодовете и зеленчуците: 1 с.л. сода бикарбонат се разтваря в 1,5 литра вода и се излива в дълбок съд, където се поставят плодовете и зеленчуците. След 15 минути се изваждат и изплакват с чиста вода.

 

8. За почистване на стоманени бижута: Добавете 2 с.л. сода с 1 с.л. топла вода, размесете получената паста и нанесете от нея по бижуто чрез четка за зъби с мек косъм. Търкайте внимателно с четката по посока на плетеницата до получаване на видим резултат, след което изплакнете с хладка вода и оставете бижуто да изсъхне на хавлиена кърпа.

 

9. За обезмирисяване на съдомиялна машина: Поръсете половин чаша сода бикарбонат на дъното на съдомиялната машина между зарежданията. 

 

10. За премахване на следи от загаряне по съдовете: Потопете във вода, поръсете със сода бикарбонат и оставете съдовете накиснати през нощта, след това изтъркайте с гъба, изплакнете и подсушете. 

 

11. За обезмасляване и почистване на скара за барбекю: Направете паста чрез смесване на равни части сода бикарбонат и вода, нанесете и изтъркайте с телена четка, избършете и подсушете с кърпа. 

 

12. За почистване и обезмирисяване на дъска за рязане: Поръсете сода бикарбонат върху влажна гъба, обтрийте дъската за рязане и изплакнете. 

 

13. За обезмирисяване килим: Поръсете леко сухия килим със  сода бикарбонат, оставете така за 15 минути и след това почистете с прахосмукачка. 

 

14. За обезмирисяване на платнени пелени: Смесвате половин чаша сода бикарбонат в два литра вода и накисвате в разтвора. 

 

15. За неутрализиране на миризма от повръщане: Поръсете щедро със сода бикарбонат, така че да покриете участъка, оставете така за 1 час и след това почистете с прахосмукачка. 

 

16. За увеличаване на силата на течния препарат за пране: Добавете сода бикарбонат с обичайното количество препарат в обичайния ви цикъл на пране. 

 

17. За подсилване на Гел за миене на съдове: Добавете две пълни супени лъжици сода бикарбонат към стандартното количество препарат, което използвате. 

 

18. За облекчаване на уморени крака: Добавете три супени лъжици сода бикарбонат в леген с топла вода и накиснете краката в разтвора. 

 

Ако искате да се сдобиете с екологична и икономична опаковка от 1 кг. сода бикарбонат без алуминий, можете да си поръчате от нашата BIKA - сода бикарбонат.