Чисто и осъзнато в едно

13 август 2019
Чисто и осъзнато в едно

Материал публикуван в брой 8(128), август 2019, Списани "Осем".

 

„Благодарим ви, че пазарувахте осъзнато!” Така пише на касовата бележка, която получавате, когато пазарувате от магазина на „Тиера Верде България” (tierra  verde – зелена земя). Компанията продава екологични препарати за домакинството и стоки за живот с нулев отпадък. Но това не е просто бизнес, а социален проект с ясна кауза – да се насърчат хората да правят всичко, което зависи от тях, за да се грижат за себе си, близките си и природата. Защото планетата ни е наш дом и собственото ни оцеляване зависи  от това да я поддържаме в добро „здраве”. И изборът на всеки отделен човек има значение!

 

Чисто и осъзнато в едно

 

За Ирена и Вихра екопрепаратите на „Тиера Верде” са сбъдната екомечта – без токсична химия, с рециклируеми опаковки, минималистични и ефикасни

 

Тази философия събира Ирена Събева и Вихра Динчева, които на първо място са радетели на екологичната кауза и чак след това бизнесдами. Затова и магазинът им в София до „Пирогов” се казва „НА ЧИСТО” и освен търговски обект е и образователен център.  Целта им е не просто да продават биопрепарати и стоки за живот с нулев отпадък, но и хората да се замислят защо това е важно за тях, за близките ми и за природата. Така с осъзнатия си ежедневен избор, хората могат да бъдат част от решението, а не от проблема.

 

Ирена Събева казва за себе си, че е непримирима към несправедливостите. По професия е психолог и психотерапевт. През 2008 г. със съпруга й откриват едни от първите биомагазини в България. Тя е непримирим екоактивист, през годините се е включвала и сама е развивала всякакви активности в тази посока. Нейна е например инициативата за кварталното компостиране “Храна за Земята - добро за всички”. 

 

Вихра Динчева има бизнес образование и се определя като идеалистично-практична. Дълги години е живяла и работила в чужбина. Задълбоченият й интерес към околната среда и осъзнатият начин на живот я карат през 2014г. да напусне корпоративната си работа в Германия и да замине за Швеция, където учи магистратура по устойчиво развитие и колективно лидерство. През 2017г. тя се завръща в България с желание да интегрира знанията, уменията и контактите си на родна земя.

 

Двете дами се  срещат в България през 2017, когато Вихра  е част от екипа, който води обучение по колективно лидерство. Двете намират общите си интереси около темата за компостирането и опазването на природата и остават в контакт. Вихра споделя, че в домакинството си ползва чешки биопрепарати и стоки за нулев отпадък, произведени от нейна позната и предлага на Ирена да ги пробва. Тя опитва, остава доволна от продуктите, а след известно време Вихра я запознава с  производителката им - чехкинята Наташа, основателка на „Тиера Верде” Чехия. Скоро след тяхната среща, в началото на 2018г. Вихра, Ирена и Наташа, основават „Тиера Верде България”, българо-чешка компания. 

 

Компанията предлага на родния пазар биопрепарати за домакинството и стоки за живот с нулев отпадък. Марките на „Тиера Верде” включват следната гама продукти:

 

Yellow & Blue – екологични почистващи, перилни и измиващи препарати

CasaOrganica – продукти за дома от екологичен памук и други алтернативи за домакинството

MamaNatura – продукти за лична хигиена

GaiaCup – менструални чашки и превръзки за многократна употреба

 

В момента продуктите се внасят от Чехия, но растежът на компанията би позволил в скоро време да се стигне и до производството им тук. 

 

БЕЗ ОТРОВИ

 

 „Малцина се замислят, че в битовите препарати има много токсични химикали, които поглъщаме, вдишваме, попадат върху телата ни и в крайна сметка – в природата. Масова практика е в битовата химия да се използват суровини от нефтената индустрия, синтетични ароматизатори,  оцветители, оптични избелители, хлор и множество други съставки, които са токсични. Те се натрупват в телата ни, които и без друго са изложени на прогресивното замърсяване на водата, храната и въздуха. Тези токсични химикали са невидимите, но са в основата на множество алергии и заболявания. За ограничаването им може да помогнем, като ги премахнем от домакинството си. Но за да стане това, трябва да има алтернатива. Затова започнахме да предлагаме препаратите на „Тиера Верде”. Те се базират на природни източници като сапунени орехчета, етерични масла, лимонена киселина, както и на безвредни за хората и природата химични вещества като например сода бикарбонат и сода перкарбонат. ”, разказва Вихра. 

 

МИНИМАЛИСТИЧНО

 

Тя подчертава, че продуктите са разработени на принципа на химическия минимализъм – в тях няма нищо излишно, само това и толкова, колкото е необходимо, за да бъдат ефикасни. „Ефикасността е важна, защото клиентите трябва да са доволни от тези продукти – те трябва да си вършат работата, но с грижа за хората и за природата”, казва тя.

 

Друга проява на минималистичната философия е с минимално количество да се постига максимален ефект, затова продуктите са силно концентрирани. „Няма нужда хората да плащат за ненужен пълнеж. 30 милилитра от нашия течен препарат за пране са достатъчни за едно качествено изпиране. Замисляли ли сте се колко препарат ползвате за едно пране? Масово е от 50 до над 100 милилитра. А това означава, че освен за ненужен пълнеж, плащате и за повече или по-големи пластмасови опаковки. При нас в 1 литър има цели 33 пранета, а това спестява пари и ненужен пластмасов отпадък”, обяснява Вихра.

 

Политика на „Тиера Верде” е разработването на опаковките също да е подчинено на философията на минимализма и стремежа към нулев отпадък. Всички сухи препарати са вече изцяло в хартиени и картонени опаковки, които могат да бъдат рециклирани и компостирани. Този избор е спестил още при производството над 20 тона пластмаса за последните 3 години, които иначе биха попаднали в природата. В същата посока е и предлагането на големи  разфасофки – например гелът за пране  се предлага и в картонена опаковка от 5 литра, достатъчни за цели 165 пранета!

 

Пак с цел да се редуцират пластмасовите отпадъци е предприета и друга стъпка – предлагат се наливни (а скоро и насипни) препарати.  В София това става, като клиентът дойде със свой съд в магазина „НА ЧИСТО” и си налее нужното количество от желания препарат. Двете дами се надяват повече магазини в България да се включат и да започнат да предлагат, наливни и насипни продажби на екологични препарати. В Чехия и Словакия това вече е практика в над 130 магазина. „Насърчаваме хората да преизползват опаковките. Това е силна тенденция в Европа, където има много хора, които искат да пазаруват и въобще да живеят осъзнато”, казва Ирена.

 

БЕЗ ОТПАДЪК

 

Опорна точка във философията, която следват Вихра и Ирена, е принципът на нулевия отпадък. Те предлагат и учат потребителите да ползват продукти, които имат дълъг живот и могат да се преизползват. И, разбира се, повечето са и компостируеми. Например четките с дървени дръжки и косми от растителни влакна са прекрасна алтернатива на гъбичките за миене на съдове. Превръзките за многократна употреба от органичен памук спестяват огромни количества нерециклируеми отпадъци. Мрежестите чанти и торбички за пазаруване от органичен памук заместват пластмасовите пликове. Металните сламки са идеална алтернатива на синтетичните и могат да служат цял живот.

 

ЕТИЧЕН БИЗНЕС

 

Ирена и Вихра държат да правят бизнес, базиран на етиката. Коректността и взаимното уважение са основополагащи. Те изграждат мрежа от етични партнъорства с други бизнеси, организации и инициативи, като вярват и искат да са пример за това, как чрез колективните ни усилия може да допринесем много повече за света, в който искаме да живеем. 

 

За продуктите, които предлагат, Ирена и Вихра казват, че са тяхна сбъдната екомечта. „При нас на едно място могат да се открият много решения. При това не само на битови нужди като почистването. Заедно можем да търсим решения и на глобални – грижа за природата, устойчива икономика, етичен бизнес”, казват бизнесдамите.

 

Чисто и осъзнато в едно!

 

ПРОДУКТИ СЪС СНИМКА:

 

ГЕЛ ЗА ПРАНЕ - Концентриран гел за цветно пране със студен извлек от сапунени орехчета, ароматизиран с естествено етерично масло от лавандула. Подходящ за пране и на бебешки дрешки и текстилни пелени. Не съдържа токсична химия. Щадящ човека и природата. Силно концентриран и поради това -  икономичен, 1 литър стига за 33 пранета.

 

BIKA СОДА БИКАРБОНАТ  – отстранява всякакви миризми от текстил и повърхности, почиства загорели съдове и котлони, санитарен фаянс, всичко в кухнята, банята, детската стая, автомобила и градината. Содата е най-универсалното почистващо средство. Най-добрият обезмаслител и обезмирисител. Масово използвана в миналото, сега интересът към нея се възражда.

 

ГЕЛ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ – на растителна основа, не дразни кожата, с аромат на естествено етерично масло от лимон. Става за измиване на плодове и зеленчуци.

 

КОМПЛЕКТ МЕТАЛНИ СЛАМКИ -  произведени са от неръждаема стомана, разработена специално за хранителни цели. Освен че заместват пластмасовите и така ограничават замърсяването, те са добра алтернатива и от хигиенна гледна точка, защото почистването им е изключително лесно. В комплекта е включена и специална четчица за целта, както и удобна торбичка за съхранение.

 

Контакти:

София, магазин НА ЧИСТО, бул. „Ген. Тотлебен” 31

WWW. TIERRAVERDE.BG

Множество от продуктите могат да бъдат закупени и от партньорите на компанията, магазините Био Маг, Зелен био, Зоя БГ и др. А от септември и във веригата на ДМ в цялата страна.

31 юли 2019 Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде*

Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде

прочети още

11 юли 2019 Водата без която не можем и как осъзнато да я пазим?

Еко препаратите Yellow&Blue на Тиера Верде България са разработени в резултат на множество изследвания и ви дават възможност да се грижите за своето домакинство без да отравяте водата.

прочети още

2 юли 2019 18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства - сода бикарбонат.

прочети още

26 юни 2019 Открийте полезна информация в YouTube канала ни

Полезни видеа за по-здраво, екологично и устойчиво домакинство.

прочети още

4 юни 2019 Започнахме наливна продажба на екологични препарти

Заповядайте в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31, където вече ще можете да пазарувате от своите екологични препарати в наливна форма.

прочети още

2 май 2019 Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом

Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом.

прочети още

30 април 2019 Актуализация на цените от 1.05.2019

Скъпи клиенти, от 1.05.2019 актуализираме цените на някой от нашите продукти. Това се налага поради промяна в цените от производителя. Продължаваме да предлагаме много високо качество на изключително добри цени! Ваши, Тиера Верде България

прочети още

16 април 2019 За мен ли са сапунените орехчета?

Сапунените орехчета са най-екологичният и икономичен начин за изпиране. Изборът им е грижа за дрехите ви, вашето здраве и околната среда.

прочети още

26 март 2019 Как да почистим шишето си за многократна упортеба с PUER

Шишето за многократна употреба е наш верен другар. В него ние пием вода, сокове, чай, кафе и е естественно да потъмнее и да не изглежда както преди. Ето как с лекота може да го почистите.

прочети още

19 март 2019 Дискусия за битовата химия в гр. Ямбол I Фестивал "Здравей, Здраве"

На 13 април ще гостуваме в Ямбол с темата за токсичната химия в дома, презентирана от Вихра Динчева в рамките на фестивала "Здравей, Здраве".

прочети още

7 март 2019 Диалози за менструалната чашка

Четвъртък, 07.03.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович). Откровен женски разговор за ползите, предразсъдъците и любопитните неща около употребата на менструална чашка. Очакваме ви!

прочети още

13 февруари 2019 По - здрави без токсична химия | среща дискусия

Сряда, 13.02.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович).

прочети още