Вълна от бутилки показва вредата от пластмасата в морето

5 март 2020
Вълна от бутилки показва вредата от пластмасата в морето
От Марин Маринов, публикувана в move.bg

Знаете ли, че 20 000 пластмасови бутилки се продават в световен мащаб само за една секунда? А, че те се използват за 10 минути и след това се превръщат в боклук, чиято последна дестинация са моретата и океаните? 

Тези стряскащи данни ни споделя Илияна Стоилова - автор на морска вълна, направена от пластмасови бутилки. Проектът, който беше представен официално наскоро, цели да привлече вниманието към пластмасата за еднократна употреба и нейното негативно въздействие върху природата, и по-специално върху екосистемите в моретата и океаните. 

“Всяка една произведена бутилка по един или друг начин стига до океана, а аз като сърфист не искам да хващам точно такива вълни. Наистина, когато си в морето и гребнеш някой плик или бутилка, някак си осъзнаваш, че всъщност отношението ни към боклука, който генерираме, е безхаберен," споделя ни Илияна.

 

Микропластмасата

 

Пластмасата от бутилки, прибори за еднократна употреба, чаши за кафе, опаковки от вафли или найлонови торбички на практика никога не изчезва напълно. Тя често често попада в моретата и океаните, където се разпада на малки частици - т.нар. микропластмаса. Всяка година 1 милион морски птици и 100 000 морски бозайници умират заради микропластмаса, попаднала в организмите им.

“Морските обитатели бъркат пластмасовите предмети за храна и поглъщат огромни количества материали, след което те не се разграждат и отделят, а объркват организма на животното и понякога се стига до смърт в следствие на глад. Стомахът на животното е пълен, но не с естествени за него хранителни вещества,” споделя ни Илияна.

Много често микропластмаси попадат и в нашето меню чрез морските блюда, който консумираме

“В човешкия организъм микропластмаса е открита в ескременти на хора, изследвани за 10 вида пластмаси - открити са останки от 9 вида пластмаси, като най-значимо е присъствието на полипропилен и на полиетилен терефталат," обяснява ни Илияна.

Проучване на “Грийнпийс-България” показа сериозно замърсяване на Черно море. Бяха открити 429 000 пластмасови частици на квадратен километър и то само в един изследван район през август 2017 година - между Бургас и нос Калиакра. Оказа се, че пластмасата, която изхвърляме само за едно лято, е достатъчна да покрие с боклук всичките ни плажове. 

 

 

Изработката на вълната от пластмаса

 

"Микропластмасите попадат в нашия организъм не само чрез морските деликатеси, но и чрез козметиката, която използваме – шампоани, балсами за коса, паста за зъби и т.н. Освен това, 60 % от дрехите, които носим, са от синтетични материали. При изпирането на едно яке полар, например, се освобождават до 1 милион влакна. Годишно в Европа по този начин в отпадните води попадат близо 30 000 тона синтетични влакна, сочи изследване на ЕС. Все още учените изследват вредите, които подобен тип не естествен за нашия организъм материал причинява.”

 

Вълната на промяната

 

Въпреки тези данни, страните от Европейския съюз рециклират по-малко от 40% от пластмасовите си отпадъци, като за някои държави процентът е изкуствено завишен, споделя ни Илияна

“Това е шокиращ факт, който подбуди идеята за тази инсталация. Вихра Динчева, една от основателките на “Тиера Верде България”, ме „завихри“ в тази идея, която всъщност нейни колеги и приятели бяха осъществили вече на изложение извън България. Разбира се, изработката на подобен тип инсталация винаги е уникална и носи почерка на създателите си и енергията, която е забъркана. Затова и нашата вълна е специална сама по себе си.”

Изработката на вълната от пластмаса отнема три седмици и включва само бутилки за еднократна употреба. В проекта се включват и много доброволци и приятели на природата, благодарение на които идеята се превръща в реалност, обяснява ни Илияна. Те влагат много усилия и емоции в мачкането на бутилките по всевъзможни начини, за да се получи търсеният ефект.

“Включихме над 1500 пластмасови бутилки, главно от минерална вода. Беше много бавен процесът по почистването им, но благодарение на екологичните препарати на “Тиера Верде”, всички шишета бяха перфектно измити. Работата ми с пластмасата като материал го отчитам като лично предизвикателство, защото предпочитам естествените материали и по всякакъв начин се опитвам да намалявам еднократната пластмаса в ежедневието си. В този случай, обаче, заради търсения ефект буквално се гмурнах в море от пластмаса, а бутилките ни бяха предоставени от “Еко Колект”. Палитрата цветове открихме на тяхната сепарираща площадка,” разказва ни Илияна.

“И така, след две посещения в царството на боклука, с което си заслужих титлата „шефът на боклука“, над 1500 бутилки, 10 дни мачкане и плетене, 20 доброволеца и много смях - двуметрова „туба“  се появи на TEDx Vitosha през миналия месец.” 

 

 

Още атмосфера от създаването на вълната: Тодор Иванов, самоук ръкоделец с четка, чук и скейтборд в ръка.

 

Макар, че е направен от бутилки за еднократна употреба, проектът е за многократно използване и тепърва ще започне да ни залива по време на различни събития и формати, за да ни показва колко много пластмаса има около нас. За да бъде ефектът по-силен и запомнящ се, вълната е построена в реален мащаб.

“Реших, че ще е най-автентично, ако приема реалната форма на вълна, която прави „туба“ или „тунел“ и я пресъздам в реален мащаб 1:1. Аз самата карам сърф и беше истински забавно да изследвам как най-лесно се оформят вълните, къде точно водата има отблясъци, тъмни петна, как самата вода се движи и какво ли още не,” разказва ни Илияна.

"Преди не се бях замисляла много по тези въпроси, тъй като на водата ми остава време само да помисля къде да застана, когато идва вълната, да греба здраво, както и да си поставя краката на точното място и да се опитам да я карам най-дълго. В този проект забавното беше, че вече можех да си моделирам и вълни по мой избор (смее се).”

 

Да обичаш природата от сърце

 

Както добре усещате, Илияна е истински фен не само на уиндсърфа, а най-вече на нашата планета. Тя обича да прекарва време сред природата, защото това e нещото, което истински я вдъхновява.

Ценя много естествената красота във всичко, което ни заобикаля

Илияна вече три години е част от един от малкото проекти, които повдигат проблема за замърсяването на Черно море с пластмаса - WIND2WIN. През 2018 година тя измина с уиндсърф 300 км от Резово до Дуранкулак за два дни заедно Йоан Колев - в името на каузата да освободим нашето море от видимата и невидимата пластмаса. Програма "Градска джунглана MOVE.BG беше партньор на инициативата, а предпремиерата на документалния филм "Море на вятър" се състоя в Coworking by MOVE.BG.

"Мечтая си да обикалям света и да карам уиндсърф навсякъде! Опитвам се, чрез работата си и уменията, които имам, да допринасям за опазването на околната среда," споделя ни Илияна.

Илияна е един от създателите на  “Ателие Трион” - студио, което има като мисия да представи потенциала на отпадъците и да им вдъхне нов живот.

"Даваме възможност за нов креативен прочит на материалите след трансформация и ги  включваме отново в цикъл на експлоатация, което удължава техния живот. Това е така наречения up-cycling дизайн, който е част от стратегията „нулеви отпадъци“, която вече е популярна и в България. Включваме се в множество проекти на НПО организации и техните каузи. Чрез изкуството и дизайна предаваме силни социални послания."

 

 

Илияна Стоилова.

 

Срещна ли вече вълната?

 

Бъди готов и ти да се сблъскаш с пластмасовата вълна - и с последиците от нашите ежедневни избори: на пластмасова бутилка минерална вода, на найлонова торбичка, на кафе в пластмасова чаша от лавката на спирката, на поредната пластмасова бъркалка, използвана за 2 секунди разбъркване , на пластмасовата сламка, която дори не използваме, но не отказваме...

"В нашето съвремие сме яхнали явно грешната вълна – тази на изкуствените пози, отношения за еднократна употреба и изчерпване на ресурси за лични облаги. Всичко това го отнасям към начина, по който ние се отнасяме към ежедневните си навици и околната среда. 20 000 пластмасови бутилки се продават по света на секунда или около 15 такива вълни на мигване," споделя ни Илияна.

 

Мисии: Устойчиво развитие

 

През 2020 година в MOVE.BG ще съсредоточим енергията си върху търсенето и подкрепата на решения за устойчиво развитие. Целта ни е да засилим експертния дебат, да включим колкото се може по-голяма част от обществото в него и да дадем територия и подкрепа за иновативни решения. Водатахраната и въздухът са във фокуса на нашата работа.

Отваряме нашата платформа за този световен разговор, защото знаем, че в България се раждат иновативни решения, които трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем зелени и богати. Първата ни тема за устойчиво развитие е Мисия: ВОДА

Включи се и ти! Посочи иновативни проекти, които се занимават с пречистване и устойчиво използване на водните ни ресурси! Номинирай ги за двигатели на промяната"The ChangeMakers of Bulgariaе клубът на MOVE.BG, който обединява хората и проектите, създаващи иновативни решения на световни предизвикателства от България.

Създаваме заедно нашето утре!

22 декември 2023 Предколедно почистване без токсини

Най-магичното време в годината е декември. Коледа почти е дошла и въпреки, че тази година е толкова необичайна всеки носи нуждата и празничния дух, който ни свързва с любимите хора, семейството, вкусната храна, чистотата и красивата украса.

прочети още

15 май 2023 Екологично начинаещ

Няма само един път към подреденото и чисто домакинство без излишни химикали. Изберете този начин, който ви е най-удобен.

прочети още

10 февруари 2023 Рецепта за универсален спрей

Така винаги ще имате под ръка разтвор за почистване на повърхности… като в същото време пестите време и пари, и генерирате по-малко отпадък!

прочети още

27 януари 2023 Защо и как да върнем неутралното pH на прането?

Естественият pH на кожата е леко киселинен, с нормални граници между 4,5 и 5,5. Това леко киселинно рН помага да се поддържа естествената бариера на кожата, като я предпазва от увреждане от околната среда и я поддържа хидратирана. Продукти с твърде алкално или кисело рН може да направят кожата опъната, суха и сърбяща или да причинят дразнене и зачервяване. Малките деца и хората с алергии имат много по-чувствителна кожа и много по-бързо могат да изпитат дискомфорт.

прочети още

5 декември 2022 Повече природа у дома. Как?

Домът ни е символ на топлина, уют и защита. Мястото, където човек може да се отпусне, да обича и да се чувства обичан заедно с най-близките хора. Една много голяма част от нашия живот преминава между четири стени.

прочети още

21 септември 2022 Есенното почистването може да бъде забавно и осъзнато

Смяната на сезоните за повечето от нас означава едно нещо: сезон на чистенето. Рутина ли е?

прочети още

19 септември 2022 Защо наливните продажби са важни?

За да разработим пазара на наливни и насипни продажби в България, ще имаме нужда от ВАШАТА ПОМОЩ. Силата за промяна на начина на предлагане е в ръцете на всеки един потребител. Искайте наливни опции. Питайте за тях!

прочети още

14 март 2022 Две неща са достатъчни за пролетно почистване.

Нека си го кажем: това са PUER и BIKA. През годините на изследване на химическия минимализъм, е установено, че може да се почисти без купчина специални почистващи препарати. Минимализмът означава използване само на най-важното и ефективно.

прочети още

16 декември 2021 Как да се справим с невидимата токсична среда у дома

Интервю на mammi.bg с Вихра Динчева, за това как да сме по-осъзнати за продуктите, които ползваме в ДОМа си.

прочети още

23 декември 2020 Пране с уважение към природата - как да започнете?

Няколко прости промени могат да намалят разхода на енергия и да удължат живота на вашите дрехи. Ако искате да направите екологични промени вкъщи, навика за пране е чудесно място от където да започнете.

прочети още

17 декември 2020 Празнично работно време

По коледните и новогодишни празници онлайн магазина ще работим с празнично работно време. На официалните почивни дни 24.12, 25.12, 28.12, 31.12, 01.01, както и на 30.12 складът ни е в почивка и съответно няма да можем да изпълняваме поръчките ви. Поръчки получени и потвърдени до 12ч в сряда, 23.12 ще бъдат обработени и изпратени още същия ден. Поръчки получени след това, ще бъдат обработени и изпратени на 29.12 или съответно на 30.12. От 4.01.2020 ще работим с нормално работно време. Продуктите на Тиера Верде може да намерите и в нашите магазини партньори https://tierraverde.bg/magazini-partnori.html

прочети още

5 ноември 2020 56 пранета в една опаковка!!!!

Прахът за бяло пране и бебешки дрешки вече с НОВА ФОРМУЛА. Една опаковка от 850г е достатъчна за 56 пранета. 15 г прах (1 супена лъжица) за едно пране, 4-5 кг. Продуктът е дерматологично тестван и сертифициран от EcoGarantie.

прочети още

8 октомври 2020 Участие на TEDxVitosha Countdown

Щастливи сме да сме eдин от изложителите на TEDxVitosha Countdown. Едно специално издание посветено на климатичните промени и възможностите за тяхното решаване. Вярваме, че това събитие ще вдъхнови мнозина и очакваме с нетърпение началото му. Обратното броене започна. Ще се включиш ли? Билети на www.tedxvitosha.com

прочети още

24 юли 2020 Екологични продукти за измиване на плодове и зеленчуци

Как да съчетаем екологичният ни гел за миене на съдове със сода бикарбонат за дълбоко почистване на плодовете и зеленчуците преди консумация.

прочети още

15 юли 2020 Етикетът "Еcogarantie" гарантира природосъобразността на препаратите ни

Знаете ли какво означава и защо ви трябва екологичен препарат за дома? Ориентирате ли се в океана от маркетингови послания? Етикетите провъзгласяват продуктите за био, натурални, екологични, но доколко можем да се доверим на това?

прочети още

8 юли 2020 GaiaCup с нова, подобрена форма

Мили клиентки, радваме се да ви съобщим, че GaiaCup се предлага вече с нова, подобрена форма. Друга промяна е, че в резултат на обратна връзка от клиентките ни, Чашка S е вече с намален размер.

прочети още

30 юни 2020 Plastic Free July в България! Хиляди българи ще живеят без пластмаса през юли

Инициативата "Юли без пластмаса" се провежда като част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. Ние от "Тиера Верде България" подкрепяме каузата от сърце и ще се включим в събитието с лекция на тема "БЕЗОТПАДНО ПАЗАРУВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНА - препоръки и решения без пластмаса".

прочети още

15 юни 2020 Затваряме физическия ни магазин на 30.06 и отваряме нови възможности!

Тъй като магазинът ни е място, което развивахме с много любов и внимание, ще се радваме, ако успеете да ни посетите преди официалното му затваряне. Специално за вас предлагаме до 30 юни отстъпка от 10% на селекция продукти за живот с нулев отпадък и наливните екологични препарати.

прочети още

9 април 2020 От кухнята: За бизнес промените по време на криза - интервю за блога на Superhosting

Споделяме с вас интервюто ни за блога на Superhosting, в което разказваме как се справяме устойчиво с предизвикателствата на извънредното положение.

прочети още

21 март 2020 Щадяща здравето Чистота със Сода Перкарбонат

С отговорност към Чистотата, но и към здравето ни, искаме да ви запознаем със Сода Перкарбонат, на научен език Натриев Перкарбонат или разговорно позната още като Кислородна Белина.

прочети още

17 март 2020 Обновена! Мерки в условията на извънредно положение

В тези изключително динамични времена, когато хигиената излиза на преден план, се радваме, че можем да предложим широк спектър ефективни екологични алтернативи. Подробности за работното ни време и възможностите за поръчка, можете да видите в статията.

прочети още

27 февруари 2020 "Тиера Верде България" в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие у нас

Благодарим на екипа на Френски институт в България, че сме включени в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие в България.

прочети още

28 януари 2020 Ирена Събева в предаването "Малки истории"

Радваме се, че мисията и продуктите на "Тиера Верде" бяха показани, като решения за опазването на нашето здраве и заедно с това и на планетата ни. Думи по темата от нашата съоснователка Ирена Събева можете да чуете от 44-та минута на записа.

прочети още

27 януари 2020 Вълната на промяната

Защото ние избираме дали да се качим на вълната от пластмаса, или на вълната на промяната!

прочети още

9 януари 2020 Даряваме 5-литрови опаковки на български хижи

Изпратихме още една 5-литрова опаковка към българска хижа. Екологичният ни гел за миене на съдове пътува към Хижа "Узана" заедно с Милена Ботева, която е сърцатият хижар на това райско място!

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 3

Споделяме с вас трета част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 2

Споделяме с вас втора част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 1

Споделяме с вас първа част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

30 декември 2019 Една добра година

С пожелание за добри дни и презареждане с вътрешна сила, с която да създадем една по-добра 2020-та година!

прочети още

18 декември 2019 От "Cosmopolitan" : Моята щастлива връзка с ...менструалната ЧАШКА

Споделяме с вас част чудесната статия на Лия Панайотова за сп."Cosmopolitan". В нея можете да откриете и няколко думи на нашата съоснователка Вихра Динчева, която има ценнен опит и специално отношение към темата за менструалната чашка.

прочети още

9 декември 2019 Мисията на Тиера Верде България

Кратко видео, в което съоснователките на Тиера Верде България разказват за нас, нашата история и мисия, продуктите ни и бъдещите ни планове.

прочети още

22 ноември 2019 Зелена седмица

Каним ви заедно да превърнем седмицата на "Черен петък" в зелена седмица, като изберем да пазаруваме осъзнато, според нашите споделени ценности.

прочети още

19 ноември 2019 От кухнята: Как опаковаме?

Темата за опаковането на поръчките е важна и чувствителна за всички екологично съзнателни брандове.

прочети още

15 ноември 2019 Коледа без отпадък

Някои хубави неща се случват случайно, но други са в наши ръце. Каним ви да разгледате нашите продукти за живот с нулев отпадък и сами да ги предложите за коледни подаръци във вашата фирма.

прочети още

8 ноември 2019 „Зелено” пране и чистене по време на бременност за списание Om yoga

Споделяме с вас нашите размисли по темата за осъзнатото пране и чистене по време на бременността, публикувани в последния брой на списание Om Yoga.

прочети още

1 ноември 2019 Зaщо органичен памук?

Какви са предимствата на органичния памук и стандартите за производството му можете да прочетете тук и в посочения външен линк с подробна информация.

прочети още

15 октомври 2019 Благодарим за хубавите отзиви! #sharingiscaring

Споделяме с вас малка част от прекрасните отзиви, които оставяте за продуктите ни на нашата фейсбук страница. 

прочети още

14 октомври 2019 Нашето представяне в "Капитал"

Горди сме, че все повече медии пбръщат внимание на съзнателния бизнес и начина, по който той променя пазара и средата.

прочети още

2 октомври 2019 Новата реколта сапунени орехчета идва с нова цена от 01.10.2019

След дълъг период на изчерпани количества, сапунените орехчета отново са налични. Новата реколта обаче налага повишаване на цените, поради по-ниските добиви, при същото високо качество.

прочети още

19 септември 2019 Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

прочети още

3 септември 2019 Почисти бутилката си с PUER безплатно в магазина ни!

През месец септември можете да почистите своята бутилка за многократна употреба с лекота и напълно безплатно в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31.

прочети още

27 август 2019 Участваме на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще" на 30.08 - 01.09/ 2019 г.

Заповядайте на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще", където екипът ни ще има две работилници в кино "Люмиер", в които можете да вземете участие безплатно! 

прочети още

13 август 2019 Чисто и осъзнато в едно

Материал на Списание "Осем" за визията и продуктите на "Тиера Верде" България.

прочети още

31 юли 2019 Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде*

Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде

прочети още

11 юли 2019 Водата без която не можем и как осъзнато да я пазим?

Еко препаратите Yellow&Blue на Тиера Верде България са разработени в резултат на множество изследвания и ви дават възможност да се грижите за своето домакинство без да отравяте водата.

прочети още

2 юли 2019 18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства - сода бикарбонат.

прочети още

26 юни 2019 Открийте полезна информация в YouTube канала ни

Полезни видеа за по-здраво, екологично и устойчиво домакинство.

прочети още

4 юни 2019 Предлагаме наливна продажба от екологичните ни препарти

Вече можете да пазарувате от своите екологични препарати в наливна форма.

прочети още

2 май 2019 Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом

Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом.

прочети още

30 април 2019 Актуализация на цените от 1.05.2019

Скъпи клиенти, от 1.05.2019 актуализираме цените на някой от нашите продукти. Това се налага поради промяна в цените от производителя. Продължаваме да предлагаме много високо качество на изключително добри цени! Ваши, Тиера Верде България

прочети още

16 април 2019 За мен ли са сапунените орехчета?

Сапунените орехчета са най-екологичният и икономичен начин за изпиране. Изборът им е грижа за дрехите ви, вашето здраве и околната среда.

прочети още

19 март 2019 Дискусия за битовата химия в гр. Ямбол I Фестивал "Здравей, Здраве"

На 13 април ще гостуваме в Ямбол с темата за токсичната химия в дома, презентирана от Вихра Динчева в рамките на фестивала "Здравей, Здраве".

прочети още

7 март 2019 Диалози за менструалната чашка

Четвъртък, 07.03.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович). Откровен женски разговор за ползите, предразсъдъците и любопитните неща около употребата на менструална чашка. Очакваме ви!

прочети още

13 февруари 2019 По - здрави без токсична химия | среща дискусия

Сряда, 13.02.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович).

прочети още