От кухнята: За бизнес промените по време на криза - интервю за блога на Superhosting

9 април 2020
От кухнята: За бизнес промените по време на криза - интервю за блога на Superhosting

TierraVerde.BG за бизнес промените по време на криза


Днес, когато много физически обекти затвориха врати, много онлайн такива ги отвориха. Оказва се, че дигитализацията се случва бързо и без съмнения. Уеб технологиите се превърнаха в героя, на когото всички ние възлагаме надежди. И това не е случайно - вече технически е напълно възможно в рамките на часове или дни един бизнес да се позиционира онлайн.

 

Запознаваме Ви с опита на Вихра и Ирена от Тиера Верде България, които още преди години позиционираха бизнеса си онлайн. С голямо желание да бъдат полезни, те споделят какво ги накара да го направят, какво се промени за тях след датата 13 март 2020 и какво правят, за да се адаптират към настоящата ситуация.

 

#1 Преди всичко: Кои са личностите, които стоят зад tierraverde.bg?

 

Ние сме Вихра Динчева и Ирена Събева, основателки на Тиера Верде България. На първо място, ние сме радетели на екологичната кауза и чак след това бизнес дами. Общата грижа за хората и Земята е онова, което ни обедини да предлагаме еко решения на хората, които искат да живеят без токсини, с по-малко пластмаса и боклуци в домакинството си. Искаме хората да се замислят защо това е важно за тях, за близките им и за природата. Така с осъзнатия си ежедневен избор, ние можем да бъдем част от решението, а не от проблема.

 

Вихра и Ирена - основателки на Тиера Верде България

 

Ние се запознахме през 2017, по време на обучение по колективно лидерство. Много бързо видяхме, че имаме общи интереси около темата за компостирането и опазването на природата. Останахме в контакт. След време аз (Вихра) споделих на Ирена, че ползвам в домакинството си чешки биопрепарати и стоки за нулев отпадък, произведени от моя позната. Тя опита и остана много доволна от продуктите, а след известно време я запознах с производителката им - чехкинята Наташа, основателка на „Тиера Верде” Чехия. Скоро след нашата среща, в началото на 2018 отидохме с Ирена във фабриката в Чехия, където се роди идеята да основем „Тиера Верде България”, българо-чешка компания.

 

#2 Какво се промени за Вас след въвеждането на извънредното положение (13 март 2020)?

 

Наложи се да затворим физическия си магазин в София за посещения от клиенти. Оставихме му много ограничено работно време, за да обработваме онлайн поръчките от електронния ни магазин. Това намали осезаемо потока на директни продажби.

 

#3 Какви действия предприехте, за да адаптирате бизнеса си към настоящата ситуация?

 

Онлайн развитие чрез електронен магазин

 

На първо място, сме много благодарни, че още при старта на нашия бизнес интегрирахме много канали за комуникация и продажби. В момента освен че зареждаме други магазини, които все още работят (хранителни магазини и биомагазини), ние много разчитаме на онлайн магазина си tierraverde.bg. Голяма част от усилията ни сега са насочени именно към неговото развитие в посока достигане на повече потенциални и настоящи клиенти (които не знаят за онлайн магазина ни).

 

 

tierraverde.bg - продукти

 

Социално значима инициатива

 

Вследствие на събитията около Коронавируса, спонтанно се роди идея за инициатива с наши партньори. С нея целим да осигурим работа за хора, които са с много ниски доходи: ще им помогнем с финансова подкрепа в замяна на труда им да шият маски. След като тези маски биват изработени, те ще се дарят на институции, които имат нужда от тях. Заедно с маските ние ще дарим и наши екологично чисти продукти за дезинфекция и почистване.

 

Добавена стойност чрез съдържание

 

Един от фокусите ни е да бъдем полезни чрез обучителни материали, инструкции за ползване на продуктите ни, както и да предлагаме продукти за почистване на дома (например кислородната белина PUER), които са екологично чисти. Вкъщи ние почистваме редовно, перем дрехите си, мием чинии и посуда, а препаратите вдишваме като изпарения, поглъщаме с храната и напитките, или ги „обличаме“ с дрехите си.

 

Много силните препарати се възприемат за много ефективни. Но това не е задължително - ефективните препарати могат да бъдат с много по-леки и екологично чисти формули, без токсична химия. Използвайки конвенционална битова химия, ние позволяваме на токсичните им съставки да се натрупат в организма и да потиснат работата на имунната ни система. А сега е по-важно от всякога да сме здрави и готови за справяне с вируси.

 

Работим активно с биолог и химик, за да съставим рецепти, които тепърва започваме да публикуваме. Във връзка с това ще започнем да споделяме информация от изключителна важност за работа и поддръжка на маските за многократна употреба.

 

#4 Какви са плановете Ви, ако извънредното положение се задържи още?

 

Нашите планове са да продължаваме с развитието на онлайн присъствието ни и онлайн продажбите. Ще продължим да споделяме информация с добавена стойност за нашата аудитория. Бихме искали да уточним, че дори когато имаме възможност да отворим физическия си обект и извънредното положение отмине, цялото развитие на онлайн присъствието ни няма да спре и в момента възприемаме процеса като една добра инвестиция в бъдещето на нашия бизнес.

 

 
#5 Вие използвате платформата Shopiko за развитието на Вашия онлайн магазин. Какво най-много Ви харесва в нея?

 

Да направим онлайн магазин беше едно от тези неща, които правихме за първи път. Ние имаме физически магазин, продаваме продуктите ни и в други магазини, но знаехме, че възможно най-скоро трябва да отворим врати и онлайн. Дълго време се информирахме, колебаехме се дали да си „построим“ магазин.

 

В платформата Shopiko ни привлече възможността бързо да имаме оперативен онлайн магазин и то на доста изгодна цена. Проучвахме с месеци, а ни отне само седмица да започнем да продаваме. Разбира се, да ползваш готова платформа си има и своите ограничения, но за стартиращ бизнес като нашия продължава да бъде най-доброто решение. Голям плюс е клиентското обслужване и фактът, че по всяко време може да се обадиш и да получиш компетентен отговор.

 

#6 Какво бихте посъветвали други бизнеси, които в момента се оказват в затруднено положение?

 

Съветът ни към другите търговци е да запазят спокойствие (доколкото това е възможно), защото в момент на паника не виждаме възможностите, които се отварят пред нас. Необходимо е да сме гъвкави, а по наши наблюдения - българинът определено има умението да се адаптира. Радваме се да видим и тази гъвкавост при наши клиенти/партньори - много от тях, които нямат сайт, много бързо започнаха да го правят. Shopiko е една утеха, защото показва, че технически е напълно възможно буквално за ден-два да имате работещ магазин, а това в момента е от изключителна важност.

 

Другото важно нещо е да се подкрепяме чрез обмяна на информация и опит по време на кризата. За всички бизнеси е много полезно да си общуват помежду си и да си споделят идеи за справяне със ситуацията. Това спестява безкрайно много време от проучване по темата. Препоръчваме на всеки бизнес да се обърне към партньорите си за обмен на опит и да бъде отворен за промени. Ако се обединим и си помагаме, ще можем всички заедно да се развиваме и да преминем през кризата много по-леко.

 

От голяма полза е всеки бизнес да се замисли от какво всъщност имат нужда хората в този труден момент? И тъй като всички ние предлагаме различни продукти и услуги, всеки един от нас може да допринесе през призмата на своята дейност.

 

И запомнете:

 

Сайтът е първият контакт с клиентите ни. Той създава доверие, информира, вдъхновява, продава. Сайтът е ключов за бизнеси, базирани на доверието. Днес е немислимо един бизнес да не е представен в онлайн пространството.

Вихра и Ирена, tierraverde.bg

 

22 декември 2023 Предколедно почистване без токсини

Най-магичното време в годината е декември. Коледа почти е дошла и въпреки, че тази година е толкова необичайна всеки носи нуждата и празничния дух, който ни свързва с любимите хора, семейството, вкусната храна, чистотата и красивата украса.

прочети още

15 май 2023 Екологично начинаещ

Няма само един път към подреденото и чисто домакинство без излишни химикали. Изберете този начин, който ви е най-удобен.

прочети още

10 февруари 2023 Рецепта за универсален спрей

Така винаги ще имате под ръка разтвор за почистване на повърхности… като в същото време пестите време и пари, и генерирате по-малко отпадък!

прочети още

27 януари 2023 Защо и как да върнем неутралното pH на прането?

Естественият pH на кожата е леко киселинен, с нормални граници между 4,5 и 5,5. Това леко киселинно рН помага да се поддържа естествената бариера на кожата, като я предпазва от увреждане от околната среда и я поддържа хидратирана. Продукти с твърде алкално или кисело рН може да направят кожата опъната, суха и сърбяща или да причинят дразнене и зачервяване. Малките деца и хората с алергии имат много по-чувствителна кожа и много по-бързо могат да изпитат дискомфорт.

прочети още

5 декември 2022 Повече природа у дома. Как?

Домът ни е символ на топлина, уют и защита. Мястото, където човек може да се отпусне, да обича и да се чувства обичан заедно с най-близките хора. Една много голяма част от нашия живот преминава между четири стени.

прочети още

21 септември 2022 Есенното почистването може да бъде забавно и осъзнато

Смяната на сезоните за повечето от нас означава едно нещо: сезон на чистенето. Рутина ли е?

прочети още

19 септември 2022 Защо наливните продажби са важни?

За да разработим пазара на наливни и насипни продажби в България, ще имаме нужда от ВАШАТА ПОМОЩ. Силата за промяна на начина на предлагане е в ръцете на всеки един потребител. Искайте наливни опции. Питайте за тях!

прочети още

14 март 2022 Две неща са достатъчни за пролетно почистване.

Нека си го кажем: това са PUER и BIKA. През годините на изследване на химическия минимализъм, е установено, че може да се почисти без купчина специални почистващи препарати. Минимализмът означава използване само на най-важното и ефективно.

прочети още

16 декември 2021 Как да се справим с невидимата токсична среда у дома

Интервю на mammi.bg с Вихра Динчева, за това как да сме по-осъзнати за продуктите, които ползваме в ДОМа си.

прочети още

23 декември 2020 Пране с уважение към природата - как да започнете?

Няколко прости промени могат да намалят разхода на енергия и да удължат живота на вашите дрехи. Ако искате да направите екологични промени вкъщи, навика за пране е чудесно място от където да започнете.

прочети още

17 декември 2020 Празнично работно време

По коледните и новогодишни празници онлайн магазина ще работим с празнично работно време. На официалните почивни дни 24.12, 25.12, 28.12, 31.12, 01.01, както и на 30.12 складът ни е в почивка и съответно няма да можем да изпълняваме поръчките ви. Поръчки получени и потвърдени до 12ч в сряда, 23.12 ще бъдат обработени и изпратени още същия ден. Поръчки получени след това, ще бъдат обработени и изпратени на 29.12 или съответно на 30.12. От 4.01.2020 ще работим с нормално работно време. Продуктите на Тиера Верде може да намерите и в нашите магазини партньори https://tierraverde.bg/magazini-partnori.html

прочети още

5 ноември 2020 56 пранета в една опаковка!!!!

Прахът за бяло пране и бебешки дрешки вече с НОВА ФОРМУЛА. Една опаковка от 850г е достатъчна за 56 пранета. 15 г прах (1 супена лъжица) за едно пране, 4-5 кг. Продуктът е дерматологично тестван и сертифициран от EcoGarantie.

прочети още

8 октомври 2020 Участие на TEDxVitosha Countdown

Щастливи сме да сме eдин от изложителите на TEDxVitosha Countdown. Едно специално издание посветено на климатичните промени и възможностите за тяхното решаване. Вярваме, че това събитие ще вдъхнови мнозина и очакваме с нетърпение началото му. Обратното броене започна. Ще се включиш ли? Билети на www.tedxvitosha.com

прочети още

24 юли 2020 Екологични продукти за измиване на плодове и зеленчуци

Как да съчетаем екологичният ни гел за миене на съдове със сода бикарбонат за дълбоко почистване на плодовете и зеленчуците преди консумация.

прочети още

15 юли 2020 Етикетът "Еcogarantie" гарантира природосъобразността на препаратите ни

Знаете ли какво означава и защо ви трябва екологичен препарат за дома? Ориентирате ли се в океана от маркетингови послания? Етикетите провъзгласяват продуктите за био, натурални, екологични, но доколко можем да се доверим на това?

прочети още

8 юли 2020 GaiaCup с нова, подобрена форма

Мили клиентки, радваме се да ви съобщим, че GaiaCup се предлага вече с нова, подобрена форма. Друга промяна е, че в резултат на обратна връзка от клиентките ни, Чашка S е вече с намален размер.

прочети още

30 юни 2020 Plastic Free July в България! Хиляди българи ще живеят без пластмаса през юли

Инициативата "Юли без пластмаса" се провежда като част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. Ние от "Тиера Верде България" подкрепяме каузата от сърце и ще се включим в събитието с лекция на тема "БЕЗОТПАДНО ПАЗАРУВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНА - препоръки и решения без пластмаса".

прочети още

15 юни 2020 Затваряме физическия ни магазин на 30.06 и отваряме нови възможности!

Тъй като магазинът ни е място, което развивахме с много любов и внимание, ще се радваме, ако успеете да ни посетите преди официалното му затваряне. Специално за вас предлагаме до 30 юни отстъпка от 10% на селекция продукти за живот с нулев отпадък и наливните екологични препарати.

прочети още

21 март 2020 Щадяща здравето Чистота със Сода Перкарбонат

С отговорност към Чистотата, но и към здравето ни, искаме да ви запознаем със Сода Перкарбонат, на научен език Натриев Перкарбонат или разговорно позната още като Кислородна Белина.

прочети още

17 март 2020 Обновена! Мерки в условията на извънредно положение

В тези изключително динамични времена, когато хигиената излиза на преден план, се радваме, че можем да предложим широк спектър ефективни екологични алтернативи. Подробности за работното ни време и възможностите за поръчка, можете да видите в статията.

прочети още

5 март 2020 Вълна от бутилки показва вредата от пластмасата в морето

Споделяме статията на Марин Маринов, публикувана в move.bg и посветена на вълната от пластмасови бутилки, която създадохме заедно с WIND2WIN, Ателие Трион и Akasha Surf School.

прочети още

27 февруари 2020 "Тиера Верде България" в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие у нас

Благодарим на екипа на Френски институт в България, че сме включени в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие в България.

прочети още

28 януари 2020 Ирена Събева в предаването "Малки истории"

Радваме се, че мисията и продуктите на "Тиера Верде" бяха показани, като решения за опазването на нашето здраве и заедно с това и на планетата ни. Думи по темата от нашата съоснователка Ирена Събева можете да чуете от 44-та минута на записа.

прочети още

27 януари 2020 Вълната на промяната

Защото ние избираме дали да се качим на вълната от пластмаса, или на вълната на промяната!

прочети още

9 януари 2020 Даряваме 5-литрови опаковки на български хижи

Изпратихме още една 5-литрова опаковка към българска хижа. Екологичният ни гел за миене на съдове пътува към Хижа "Узана" заедно с Милена Ботева, която е сърцатият хижар на това райско място!

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 3

Споделяме с вас трета част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 2

Споделяме с вас втора част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

6 януари 2020 Как се перат многократни пелени? - част 1

Споделяме с вас първа част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

прочети още

30 декември 2019 Една добра година

С пожелание за добри дни и презареждане с вътрешна сила, с която да създадем една по-добра 2020-та година!

прочети още

18 декември 2019 От "Cosmopolitan" : Моята щастлива връзка с ...менструалната ЧАШКА

Споделяме с вас част чудесната статия на Лия Панайотова за сп."Cosmopolitan". В нея можете да откриете и няколко думи на нашата съоснователка Вихра Динчева, която има ценнен опит и специално отношение към темата за менструалната чашка.

прочети още

9 декември 2019 Мисията на Тиера Верде България

Кратко видео, в което съоснователките на Тиера Верде България разказват за нас, нашата история и мисия, продуктите ни и бъдещите ни планове.

прочети още

22 ноември 2019 Зелена седмица

Каним ви заедно да превърнем седмицата на "Черен петък" в зелена седмица, като изберем да пазаруваме осъзнато, според нашите споделени ценности.

прочети още

19 ноември 2019 От кухнята: Как опаковаме?

Темата за опаковането на поръчките е важна и чувствителна за всички екологично съзнателни брандове.

прочети още

15 ноември 2019 Коледа без отпадък

Някои хубави неща се случват случайно, но други са в наши ръце. Каним ви да разгледате нашите продукти за живот с нулев отпадък и сами да ги предложите за коледни подаръци във вашата фирма.

прочети още

8 ноември 2019 „Зелено” пране и чистене по време на бременност за списание Om yoga

Споделяме с вас нашите размисли по темата за осъзнатото пране и чистене по време на бременността, публикувани в последния брой на списание Om Yoga.

прочети още

1 ноември 2019 Зaщо органичен памук?

Какви са предимствата на органичния памук и стандартите за производството му можете да прочетете тук и в посочения външен линк с подробна информация.

прочети още

15 октомври 2019 Благодарим за хубавите отзиви! #sharingiscaring

Споделяме с вас малка част от прекрасните отзиви, които оставяте за продуктите ни на нашата фейсбук страница. 

прочети още

14 октомври 2019 Нашето представяне в "Капитал"

Горди сме, че все повече медии пбръщат внимание на съзнателния бизнес и начина, по който той променя пазара и средата.

прочети още

2 октомври 2019 Новата реколта сапунени орехчета идва с нова цена от 01.10.2019

След дълъг период на изчерпани количества, сапунените орехчета отново са налични. Новата реколта обаче налага повишаване на цените, поради по-ниските добиви, при същото високо качество.

прочети още

19 септември 2019 Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

прочети още

3 септември 2019 Почисти бутилката си с PUER безплатно в магазина ни!

През месец септември можете да почистите своята бутилка за многократна употреба с лекота и напълно безплатно в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31.

прочети още

27 август 2019 Участваме на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще" на 30.08 - 01.09/ 2019 г.

Заповядайте на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще", където екипът ни ще има две работилници в кино "Люмиер", в които можете да вземете участие безплатно! 

прочети още

13 август 2019 Чисто и осъзнато в едно

Материал на Списание "Осем" за визията и продуктите на "Тиера Верде" България.

прочети още

31 юли 2019 Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде*

Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде

прочети още

11 юли 2019 Водата без която не можем и как осъзнато да я пазим?

Еко препаратите Yellow&Blue на Тиера Верде България са разработени в резултат на множество изследвания и ви дават възможност да се грижите за своето домакинство без да отравяте водата.

прочети още

2 юли 2019 18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства - сода бикарбонат.

прочети още

26 юни 2019 Открийте полезна информация в YouTube канала ни

Полезни видеа за по-здраво, екологично и устойчиво домакинство.

прочети още

4 юни 2019 Предлагаме наливна продажба от екологичните ни препарти

Вече можете да пазарувате от своите екологични препарати в наливна форма.

прочети още

2 май 2019 Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом

Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом.

прочети още

30 април 2019 Актуализация на цените от 1.05.2019

Скъпи клиенти, от 1.05.2019 актуализираме цените на някой от нашите продукти. Това се налага поради промяна в цените от производителя. Продължаваме да предлагаме много високо качество на изключително добри цени! Ваши, Тиера Верде България

прочети още

16 април 2019 За мен ли са сапунените орехчета?

Сапунените орехчета са най-екологичният и икономичен начин за изпиране. Изборът им е грижа за дрехите ви, вашето здраве и околната среда.

прочети още

19 март 2019 Дискусия за битовата химия в гр. Ямбол I Фестивал "Здравей, Здраве"

На 13 април ще гостуваме в Ямбол с темата за токсичната химия в дома, презентирана от Вихра Динчева в рамките на фестивала "Здравей, Здраве".

прочети още

7 март 2019 Диалози за менструалната чашка

Четвъртък, 07.03.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович). Откровен женски разговор за ползите, предразсъдъците и любопитните неща около употребата на менструална чашка. Очакваме ви!

прочети още

13 февруари 2019 По - здрави без токсична химия | среща дискусия

Сряда, 13.02.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович).

прочети още