За мен ли са сапунените орехчета?

16 април 2019
За мен ли са сапунените орехчета?

Може би сте чували за сапунените орехчета и се питате дали те са подходящи за вас?

 

Единственият начин да сте напълно сигурни, е да изпитате сами качествата им. Ако обаче сте сред осъзнатите и информирани потребители, които обичат да са подготвени преди да напълнят кошницата си, ще се радваме да прочетете тази статия, в която сме се постарали да опишем предимствата на орехчетата и начините, по които те могат да бъдат максимално полезни на вашето домакинство.

 

Преди да се впуснете в същината, искаме да бъдем откровени - екологичното пране не е много по-различно от здравословно приготвената у дома храна - изисква мисъл, време, повече енергия, отколкото "бързите" продукти на пазара, и се увенчава с удовлетворение и гордост, че сме направили по-здравословен избор.

 

Сапунените орехчета от серията ни Yellow & Blue узряват в подножието на Хималаите в Северна Индия. Те растат на дърветата Sapindus mukorossi, които се срещат навсякъде из местните гори. Местните жители са използвали люспите на тези орехчета в продължение на стотици години, за да мият дрехите и телата си. Индийските жени събират това малко чудо на природата и го обработват за нас. Когато се накисват във вода, естественият сапун, наречен сапонин, се извлича от орехчетата. Това вещество е подходящо за измиването на всички видове нормално замърсени тъкани (с пот, прах), включително бельо и най-фини тъкани (вълна, коприна). Люспите от сапунени орехчета са подходящи за нежно пране в пералня и на ръка. Те не предизвикват избледняване на цветовете и са подходящи за хора с чувствителна кожа (деца, хора с екземи).

 

Прането със сапунени орехчета е по-евтино от прането с обичайните прахове. Орехчетата могат да се използват в пералнята многократно, в зависимост от температурата на пране – колкото е по-висока температурата, толкова по-бързо те отдават сапонина си.

 

Прането със сапунени орехчета е напълно натурално. За момента не познаваме по-ефективен и екологичен източник на растителен сапонат. Дърветата, раждащи тези орехчета, са диворастящи в Индия. Няма плантации за тяхното отглеждане. Орехчетата ни са събирани от индийски жени, за които тази работа е източник на доходи и независимост.

 

Начин на пране: Сложете в приложената торбичка съответния брой орехчета (виж таблицата върху опаковката), завържете и поставете с прането в барабана на пералнята. Не е необходимо да се ползва омекотител, сапунените орехчета имат омекотяващо действие върху тъканите. Хубаво е да се пере поне на 40°C. 

 

След изпирането, оставете орехчетата да изсъхнат и използвайте при следващото пране. Орехчетата могат да се използват 2-3 пъти при температури до 60 ˚C. Ако вече не се разпенват при накисване в гореща вода (не освобождават сапонин), ги отделяме за компостиране.

 

За бяло пране: Сапунените орехчета не съдържат избелващи и изсветляващи съставки, които се добавят към стандартните перилни прахове. Затова при бяло пране е добре да се добави към прането продукта Yellow & Blue PUER, който служи като избелващо и премахващо петната средство.

 

Силно замърсено пране:  Вечерта преди прането накисваме силно замърсеното пране във възможно най-топла вода (според типа пране) и добавяме 1-2 лъжици прах Yellow & Blue PUER. Сутринта изпираме по описания по-горе начин.

 

За петна: Преди пране обработваме замърсените участъци със Yellow & Blue Сапун за петна.

 

За ароматизиране на прането: Сапунените орехчета имат неутрален аромат, затова прането може да се ароматизира с естествени етерични масла. В този случай, преди поставяне в пералнята, сложете на торбичката със сапунени орехчета няколко капки от любимо си етерично масло.

 

 

 

13 август 2019 Чисто и осъзнато в едно

Материал на Списание "Осем" за визията и продуктите на "Тиера Верде" България.

прочети още

31 юли 2019 Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде*

Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде

прочети още

11 юли 2019 Водата без която не можем и как осъзнато да я пазим?

Еко препаратите Yellow&Blue на Тиера Верде България са разработени в резултат на множество изследвания и ви дават възможност да се грижите за своето домакинство без да отравяте водата.

прочети още

2 юли 2019 18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства - сода бикарбонат.

прочети още

26 юни 2019 Открийте полезна информация в YouTube канала ни

Полезни видеа за по-здраво, екологично и устойчиво домакинство.

прочети още

4 юни 2019 Започнахме наливна продажба на екологични препарти

Заповядайте в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31, където вече ще можете да пазарувате от своите екологични препарати в наливна форма.

прочети още

2 май 2019 Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом

Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом.

прочети още

30 април 2019 Актуализация на цените от 1.05.2019

Скъпи клиенти, от 1.05.2019 актуализираме цените на някой от нашите продукти. Това се налага поради промяна в цените от производителя. Продължаваме да предлагаме много високо качество на изключително добри цени! Ваши, Тиера Верде България

прочети още

26 март 2019 Как да почистим шишето си за многократна упортеба с PUER

Шишето за многократна употреба е наш верен другар. В него ние пием вода, сокове, чай, кафе и е естественно да потъмнее и да не изглежда както преди. Ето как с лекота може да го почистите.

прочети още

19 март 2019 Дискусия за битовата химия в гр. Ямбол I Фестивал "Здравей, Здраве"

На 13 април ще гостуваме в Ямбол с темата за токсичната химия в дома, презентирана от Вихра Динчева в рамките на фестивала "Здравей, Здраве".

прочети още

7 март 2019 Диалози за менструалната чашка

Четвъртък, 07.03.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович). Откровен женски разговор за ползите, предразсъдъците и любопитните неща около употребата на менструална чашка. Очакваме ви!

прочети още

13 февруари 2019 По - здрави без токсична химия | среща дискусия

Сряда, 13.02.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович).

прочети още