Защо наливните продажби са важни?

20 January 2020
Защо наливните продажби са важни?

Всички искаме да ни е чисто у дома, а пазарът на почистващи препарати ни предлага безброй опции. Във всяко домакинство се намират поне по един гел за миене на съдове, перилен и универсален почистващ препарат, а освен тях най-вероятно има още цял шкаф с продукти. 

 

Погледнете, колко от продуктите ви за почистване са в пластмасови опаковки и колко често купувате нови.

 

По данни на Националният Статистически Институт през 2018 година в България са продадени 100 857 529 кг.  “перилни и почистващи препарати” и 2 414 593 520 броя “дамаджани, бутилки, флакони и подобни изделия, от пластмаси” (тук може да видите статистиката).

 

За 2020г “67 млн. лв. са предвидени за събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци на територията на София.”.

 

В крайна сметка ние купуваме бутилки и след това плащаме за тяхното събиране и извозване. Но най-високата цена, която ще платим, е цената на замърсяването. 

 

Представете си само опаковките на перилните и почистващи препарати продадени през 2018 г. в България….и така година след година. Да не говорим за невидимия отпадък, който се излива в канализацията след всяко почистване - токсичната химия.

 

Това означава ли, че трябва да престанем да купуваме неща опаковани в пластмаса? ДА, и в същото време няма как това да стане от днес за утре и то масово. 

 

От "Тиера Верде България" вярваме, че предлагането на наливни и насипни продукти е алтернатива, която е решение и ни помага да задоволим нуждите си по щадящ природата начин. 

 

Всеки продукт може да се продава без опаковка. Това важи за храни, напитки, козметика и много други продукти за ежедневна употреба. Нашият фокус е върху екологичните почистващи и перилни препарати, но се надяваме примерът ни да вдъхнови много производители и търговци, които да ни последват.

 

Какво имаме предвид под наливни и насипни продажби?

Свършва ти гелът за пране, отиваш в магазина със собствено шише и си го пълниш.

 

Моделът, който ние искаме да предложим в България е с 25 л. контейнери, които се поставят в магазините и като съдържанието се продаде се връщат в производството и се пълнят отново. Така се затваря цикълът и може цялостно да се премахнат еднократните опаковки от производителя до крайния клиент.

 

За да се предложи този вариант е необходимо местно или поне регионално производство. "Тиера Верде България" е създадена през 2018 г. с визията за свят без токсична химия и с нулев отпадък и целта да открие производство в България, за да да предложи наливни и насипни, екологични почистващи и перилни препарати. 

 

Още не сме там, но стъпка по стъпка вървим в тази посока. За да намалим пластмасовият отпадък правим следното:

 

  • Всички наши прахообразни или сухи препарати са в изцяло хартиени опаковки. Така още при производството се елиминира пластмасовия отпадък. На следващ етап искаме да предложим и насипни опции, които да премахнат изцяло генерираният отпадък.

 

  • При течните препарати няма как да се използват изцяло хартиени опаковки. Затова на първо място, продуктите ни са силно концентрирани. В една бутилка Гел за пране от сапунени орехчета от 1 л. има 33 пранета (30 мл. = 1 пране). Стандартно за други продукти на пазара, за едно пране ви трябва между 50 и 120 мл. Това ще рече, че за същото количество пранета трябва да купите от 2 до 4 бутилки. Концентрираното съдържание на течните ни продукти е първата, най-минимална стъпка, която предлагаме още от самото начало. 

 

  • От Февруари 2019 г., започнахме предлагането на 5 л. опаковки на нашите течни препарати. Опаковките са от типа торбичка в кутия (като 5 л. кутии с вино). Кутията е изцяло от рециклиран картон, а пликчето с вместимост 5л, спестява около 250гр чиста пластмаса от еквивалента на 1 л. опаковки. 

 

Това ще рече, че с една опаковка от 5 л. Гел за пране от сапунени орехчета може да перете екологично всеки втори ден в продължение на година и да спестите на природата голямо количество пластмаса. 

 

  • Знаем, че не всеки може да си купи 5 л. опаковки от различните препарати, които ползва. Затова през Юни 2019, започнахме да предлагаме наливни продажби от 5 л. опаковки в нашият магазин на бул. " Ген. Тотлебен" 31 в София.  

 

  • За нас 5 л. опаковки и наливните опции, които можем да предложим с тях, са важна стъпка по пътя, но не и крайна цел. Местното производство и 25 л. контейнери за многократна употреба са нашата цел. 

 

Да изградим производство от нулата, да изградим логистиката около наливните опции и да разработим пазара за наливни продажби в България е доста голяма задача. Благодарение на партньорството ни с Чешката компания Tierra Verde s.r.o, можем да разчитаме на техния дългогодишен опит с производството и логистиката около наливните продажби. 

 

За да разработим пазара на наливни и насипни продажби в България, ще имаме нужда от ВАШАТА ПОМОЩ. Силата за промяна на начина на предлагане е в ръцете на всеки един потребител. Искайте наливни опции. Питайте за тях! Много продавачи няма и да са чували за това - “Наливни екологични почистващи препарати?! Няма такива неща.”, но ако повече хора започнат да се интересуват, повече магазини ще откликнат на търсенето, а ние ще можем да им предложим решение, първо с 5 л. опаковки, а после и с 25 л. контейнери.   

  

Днес Чехия и Словакия са абсолютни лидери в предлагането на наливни и насипни опции. Вече 6 ДМ магазина, супермаркети и над 230 магазини в Чехия и Словакия предлагат наливните препарати  на Tierra Verde s.r.o - виж картата за вдъхновение.

 

 

Ние вярваме, че това може да стане реалност и в България!!!!! Нека заедно да бъдем част от решението, а не от проблема! Винаги има алтернатива!

 

Ваши, 

Вихра Динчева и Ирена Събева

Съ-основателки на Тиера Верде България

 

8 October 2020 Участие на TEDxVitosha Countdown

Щастливи сме да сме eдин от изложителите на TEDxVitosha Countdown. Едно специално издание посветено на климатичните промени и възможностите за тяхното решаване. Вярваме, че това събитие ще вдъхнови мнозина и очакваме с нетърпение началото му. Обратното броене започна. Ще се включиш ли? Билети на www.tedxvitosha.com

read more

24 July 2020 Екологични продукти за измиване на плодове и зеленчуци

Как да съчетаем екологичният ни гел за миене на съдове със сода бикарбонат за дълбоко почистване на плодовете и зеленчуците преди консумация.

read more

15 July 2020 Етикетът "Еcogarantie" гарантира природосъобразността на препаратите ни

Знаете ли какво означава и защо ви трябва екологичен препарат за дома? Ориентирате ли се в океана от маркетингови послания? Етикетите провъзгласяват продуктите за био, натурални, екологични, но доколко можем да се доверим на това?

read more

8 July 2020 GaiaCup с нова, подобрена форма

Мили клиентки, радваме се да ви съобщим, че GaiaCup се предлага вече с нова, подобрена форма. Друга промяна е, че в резултат на обратна връзка от клиентките ни, Чашка S е вече с намален размер.

read more

30 June 2020 Plastic Free July в България! Хиляди българи ще живеят без пластмаса през юли

Инициативата "Юли без пластмаса" се провежда като част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. Ние от "Тиера Верде България" подкрепяме каузата от сърце и ще се включим в събитието с лекция на тема "БЕЗОТПАДНО ПАЗАРУВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНА - препоръки и решения без пластмаса".

read more

15 June 2020 Затваряме физическия ни магазин на 30.06 и отваряме нови възможности!

Тъй като магазинът ни е място, което развивахме с много любов и внимание, ще се радваме, ако успеете да ни посетите преди официалното му затваряне. Специално за вас предлагаме до 30 юни отстъпка от 10% на селекция продукти за живот с нулев отпадък и наливните екологични препарати.

read more

9 April 2020 От кухнята: За бизнес промените по време на криза - интервю за блога на Superhosting

Споделяме с вас интервюто ни за блога на Superhosting, в което разказваме как се справяме устойчиво с предизвикателствата на извънредното положение.

read more

21 March 2020 Щадяща здравето Чистота със Сода Перкарбонат

С отговорност към Чистотата, но и към здравето ни, искаме да ви запознаем със Сода Перкарбонат, на научен език Натриев Перкарбонат или разговорно позната още като Кислородна Белина.

read more

17 March 2020 Обновена! Мерки в условията на извънредно положение

В тези изключително динамични времена, когато хигиената излиза на преден план, се радваме, че можем да предложим широк спектър ефективни екологични алтернативи. Подробности за работното ни време и възможностите за поръчка, можете да видите в статията.

read more

5 March 2020 Вълна от бутилки показва вредата от пластмасата в морето

Споделяме статията на Марин Маринов, публикувана в move.bg и посветена на вълната от пластмасови бутилки, която създадохме заедно с WIND2WIN, Ателие Трион и Akasha Surf School.

read more

27 February 2020 "Тиера Верде България" в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие у нас

Благодарим на екипа на Френски институт в България, че сме включени в списъка с най-важните актьори в областта на устойчивото развитие в България.

read more

28 January 2020 Ирена Събева в предаването "Малки истории"

Радваме се, че мисията и продуктите на "Тиера Верде" бяха показани, като решения за опазването на нашето здраве и заедно с това и на планетата ни. Думи по темата от нашата съоснователка Ирена Събева можете да чуете от 44-та минута на записа.

read more

27 January 2020 Вълната на промяната

Защото ние избираме дали да се качим на вълната от пластмаса, или на вълната на промяната!

read more

9 January 2020 Даряваме 5-литрови опаковки на български хижи

Изпратихме още една 5-литрова опаковка към българска хижа. Екологичният ни гел за миене на съдове пътува към Хижа "Узана" заедно с Милена Ботева, която е сърцатият хижар на това райско място!

read more

6 January 2020 Как се перат многократни пелени? - част 3

Споделяме с вас трета част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

read more

6 January 2020 Как се перат многократни пелени? - част 2

Споделяме с вас втора част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

read more

6 January 2020 Как се перат многократни пелени? - част 1

Споделяме с вас първа част от полезната серия статии, публикувани в блога на партньорите ни от "Bottomlane". Те са резултат от тестовата програма за пране на многократни пелени, която осъществихме в партньорство между "Тиера Верде" и "Bottomlane".

read more

30 December 2019 Една добра година

С пожелание за добри дни и презареждане с вътрешна сила, с която да създадем една по-добра 2020-та година!

read more

18 December 2019 От "Cosmopolitan" : Моята щастлива връзка с ...менструалната ЧАШКА

Споделяме с вас част чудесната статия на Лия Панайотова за сп."Cosmopolitan". В нея можете да откриете и няколко думи на нашата съоснователка Вихра Динчева, която има ценнен опит и специално отношение към темата за менструалната чашка.

read more

9 December 2019 Мисията на Тиера Верде България

Кратко видео, в което съоснователките на Тиера Верде България разказват за нас, нашата история и мисия, продуктите ни и бъдещите ни планове.

read more

22 November 2019 Зелена седмица

Каним ви заедно да превърнем седмицата на "Черен петък" в зелена седмица, като изберем да пазаруваме осъзнато, според нашите споделени ценности.

read more

19 November 2019 От кухнята: Как опаковаме?

Темата за опаковането на поръчките е важна и чувствителна за всички екологично съзнателни брандове.

read more

15 November 2019 Коледа без отпадък

Някои хубави неща се случват случайно, но други са в наши ръце. Каним ви да разгледате нашите продукти за живот с нулев отпадък и сами да ги предложите за коледни подаръци във вашата фирма.

read more

8 November 2019 „Зелено” пране и чистене по време на бременност за списание Om yoga

Споделяме с вас нашите размисли по темата за осъзнатото пране и чистене по време на бременността, публикувани в последния брой на списание Om Yoga.

read more

1 November 2019 Зaщо органичен памук?

Какви са предимствата на органичния памук и стандартите за производството му можете да прочетете тук и в посочения външен линк с подробна информация.

read more

15 October 2019 Благодарим за хубавите отзиви! #sharingiscaring

Споделяме с вас малка част от прекрасните отзиви, които оставяте за продуктите ни на нашата фейсбук страница. 

read more

14 October 2019 Нашето представяне в "Капитал"

Горди сме, че все повече медии пбръщат внимание на съзнателния бизнес и начина, по който той променя пазара и средата.

read more

2 October 2019 Новата реколта сапунени орехчета идва с нова цена от 01.10.2019

След дълъг период на изчерпани количества, сапунените орехчета отново са налични. Новата реколта обаче налага повишаване на цените, поради по-ниските добиви, при същото високо качество.

read more

19 September 2019 Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

Вече в dm ! Продуктите на Тиера Верде България се предлагат в 80 dm магазина в цяла България 

read more

3 September 2019 Почисти бутилката си с PUER безплатно в магазина ни!

През месец септември можете да почистите своята бутилка за многократна употреба с лекота и напълно безплатно в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31.

read more

27 August 2019 Участваме на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще" на 30.08 - 01.09/ 2019 г.

Заповядайте на фестивала "Етичен свят - По-доброто бъдеще", където екипът ни ще има две работилници в кино "Люмиер", в които можете да вземете участие безплатно! 

read more

13 August 2019 Чисто и осъзнато в едно

Материал на Списание "Осем" за визията и продуктите на "Тиера Верде" България.

read more

31 July 2019 Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде*

Търговски обекти, където се предлагат продукти на Тиера Верде

read more

11 July 2019 Водата без която не можем и как осъзнато да я пазим?

Еко препаратите Yellow&Blue на Тиера Верде България са разработени в резултат на множество изследвания и ви дават възможност да се грижите за своето домакинство без да отравяте водата.

read more

2 July 2019 18 умни приложения на сода бикарбонат в дома

Вижте малка част от безкрайните приложения на едно от най-простите, ефективни и екологични почистващи средства - сода бикарбонат.

read more

26 June 2019 Открийте полезна информация в YouTube канала ни

Полезни видеа за по-здраво, екологично и устойчиво домакинство.

read more

4 June 2019 Предлагаме наливна продажба от екологичните ни препарти

Заповядайте в магазина ни на бул. "Ген. Тотлебен" 31, където можете да пазарувате от своите екологични препарати в наливна форма.

read more

2 May 2019 Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом

Мини семинар за натурална женска грижа, храна, козметика и дом.

read more

30 April 2019 Актуализация на цените от 1.05.2019

Скъпи клиенти, от 1.05.2019 актуализираме цените на някой от нашите продукти. Това се налага поради промяна в цените от производителя. Продължаваме да предлагаме много високо качество на изключително добри цени! Ваши, Тиера Верде България

read more

16 April 2019 За мен ли са сапунените орехчета?

Сапунените орехчета са най-екологичният и икономичен начин за изпиране. Изборът им е грижа за дрехите ви, вашето здраве и околната среда.

read more

19 March 2019 Дискусия за битовата химия в гр. Ямбол I Фестивал "Здравей, Здраве"

На 13 април ще гостуваме в Ямбол с темата за токсичната химия в дома, презентирана от Вихра Динчева в рамките на фестивала "Здравей, Здраве".

read more

7 March 2019 Диалози за менструалната чашка

Четвъртък, 07.03.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович). Откровен женски разговор за ползите, предразсъдъците и любопитните неща около употребата на менструална чашка. Очакваме ви!

read more

13 February 2019 По - здрави без токсична химия | среща дискусия

Сряда, 13.02.2019 от 19:00 до 20:30, магазин НА ЧИСТО бул. Ген.Тотлебен 31 (вход откъм ул. Виктор Григорович).

read more