Наливни продажби

Наливни продажби

 

Всички искаме да ни е чисто у дома, а пазарът на почистващи препарати ни предлага безброй опции. Във всяко домакинство се намират поне по един гел за миене на съдове, перилен и универсален почистващ препарат, а освен тях най-вероятно има още цял шкаф с продукти. 

 

Погледнете, колко от продуктите ви за почистване са в пластмасови опаковки и колко често купувате нови.

 

По данни на Националният Статистически Институт през 2018 година в България са продадени 100 857 529 кг.  “перилни и почистващи препарати” и 2 414 593 520 броя “дамаджани, бутилки, флакони и подобни изделия, от пластмаси” (тук може да видите статистиката).

 

За 2020г “67 млн. лв. са предвидени за събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци на територията на София.”.

 

В крайна сметка ние купуваме бутилки и след това плащаме за тяхното събиране и извозване. Но най-високата цена, която ще платим, е цената на замърсяването. 

 

Представете си само опаковките на перилните и почистващи препарати продадени през 2018 г. в България….и така година след година. Да не говорим за невидимия отпадък, който се излива в канализацията след всяко почистване - токсичната химия.

 

Това означава ли, че трябва да престанем да купуваме неща опаковани в пластмаса? ДА, и в същото време няма как това да стане от днес за утре и то масово. 

 

От "Тиера Верде България" вярваме, че предлагането на наливни и насипни продукти е алтернатива, която е решение и ни помага да задоволим нуждите си по щадящ природата начин. 

 

Всеки продукт може да се продава без опаковка. Това важи за храни, напитки, козметика и много други продукти за ежедневна употреба. Нашият фокус е върху екологичните почистващи и перилни препарати, но се надяваме примерът ни да вдъхнови много производители и търговци, които да ни последват.

 

 

Какво имаме предвид под наливни и насипни продажби?

 

 

Свършва ти гелът за пране, отиваш в магазина със собствено шише и си го пълниш.

 

Моделът, който ние искаме да предложим в България е с 25 л. контейнери, които се поставят в магазините и като съдържанието се продаде се връщат в производството и се пълнят отново. Така се затваря цикълът и може цялостно да се премахнат еднократните опаковки от производителя до крайния клиент.

 

За да се предложи този вариант е необходимо местно или поне регионално производство. "Тиера Верде България" е създадена през 2018 г. с визията за свят без токсична химия и с нулев отпадък и целта да открие производство в България, за да да предложи наливни и насипни, екологични почистващи и перилни препарати. 

 

Още не сме там, но стъпка по стъпка вървим в тази посока. За да намалим пластмасовият отпадък правим следното:

 

  • Всички наши прахообразни или сухи препарати са в изцяло хартиени опаковки. Така още при производството се елиминира пластмасовия отпадък. На следващ етап искаме да предложим и насипни опции, които да премахнат изцяло генерираният отпадък.

 

  • При течните препарати няма как да се използват изцяло хартиени опаковки. Затова на първо място, продуктите ни са силно концентрирани. В една бутилка Гел за пране от сапунени орехчета от 1 л. има 33 пранета (30 мл. = 1 пране). Стандартно за други продукти на пазара, за едно пране ви трябва между 50 и 120 мл. Това ще рече, че за същото количество пранета трябва да купите от 2 до 4 бутилки. Концентрираното съдържание на течните ни продукти е първата, най-минимална стъпка, която предлагаме още от самото начало. 

 

  • От Февруари 2019 г., започнахме предлагането на 5 л. опаковки на нашите течни препарати. Опаковките са от типа торбичка в кутия (като 5 л. кутии с вино). Кутията е изцяло от рециклиран картон, а пликчето с вместимост 5л, спестява около 250гр чиста пластмаса от еквивалента на 1 л. опаковки. 

 

Това ще рече, че с една опаковка от 5 л. Гел за пране от сапунени орехчета може да перете екологично всеки втори ден в продължение на година и да спестите на природата голямо количество пластмаса. 

 

  • Знаем, че не всеки може да си купи 5 л. опаковки от различните препарати, които ползва. Затова през Юни 2019, започнахме да предлагаме наливни продажби от 5 л. опаковки в нашият магазин в София. След затварянето му се фокусирахме върху разработването на партньорска мрежа с обекти, в които можете да пазарувате в наливна форма. Виже най-близкият до вас магазин с наливни продажби ТУК.

 

  • За нас 5 л. опаковки и наливните опции, които можем да предложим с тях, са важна стъпка по пътя, но не и крайна цел. Местното производство и 25 л. контейнери за многократна употреба са нашата цел.

 

Да изградим производство от нулата, да изградим логистиката около наливните опции и да разработим пазара за наливни продажби в България е доста голяма задача. Благодарение на партньорството ни с Чешката компания Tierra Verde s.r.o, можем да разчитаме на техния дългогодишен опит с производството и логистиката около наливните продажби. 

 

За да разработим пазара на наливни и насипни продажби в България, ще имаме нужда от ВАШАТА ПОМОЩ. Силата за промяна на начина на предлагане е в ръцете на всеки един потребител. Искайте наливни опции. Питайте за тях! Много продавачи няма и да са чували за това - “Наливни екологични почистващи препарати?! Няма такива неща.”, но ако повече хора започнат да се интересуват, повече магазини ще откликнат на търсенето, а ние ще можем да им предложим решение, първо с 5 л. опаковки, а после и с 25 л. контейнери.   

  

Днес Чехия и Словакия са абсолютни лидери в предлагането на наливни и насипни опции. Вече 6 ДМ магазина, супермаркети и над 230 магазини в Чехия и Словакия предлагат наливните препарати  на Tierra Verde s.r.o - виж картата за вдъхновение.

 

Обекти, които предлагат част от продуктите ни в наливна форма, можете да видите тук /списъкът се обновява/.

 

 

От кои наши препарати можете да закупите в наливна форма?

 

 

Гел за миене на съдове с масло от лимон - ефикасен гел на растителна основа за ръчно измиване на съдове се справя и със силно замърсяване. Не дразни кожата, подходящ и за миене без ръкавици. С прекрасен аромат на естествено етерично масло от лимон. Необходими са ви само 30 мл (капачка) на 4-5 кг пране.

 

Универсален почистващ препарат с масло от портокал - препарат с приятен аромат на портокал е подходящ за поддръжка на всички миещи се гладки повърхности, като плочки, каменни и дървени повърхности, корк, РVС, линолеум, също така стъкла, прозорци, керамика, облицовки, мивки, умивалници и кухненски плотове. Можете да миете каросерията, стъклата и интериора на автомобила. Ефикасността на продукта се дължи на силата на натуралния тензид и на сапонина от биосертифицирани сапунени орехчета.

 

Гел за пране от сапунени орехчета с масло от лавандула - концентриран гел за нежно пране на цветни тъкани с естествено етерично масло от лавандула. Разработен на базата на извлек от био сертифицирани сапунени орехчета, получен по най-щадящ метод чрез студено извличане. Много подходящ за пране на детски дрешки и текстилни пелени. 

 

Омекотител с масло от лавандула - омекотителят е без синтетични парфюми и багрила. Подходящ е като допълнение при използване на Yellow & Blue Гел за пране от сапунени орехчета.

 

Препарат за изплакване препаратът за изплакване връща неутралното pH на прането със силата на леко киселата си основа. Той е особено подходящ за хора с екземи, алергии и за малки деца. Човешката кожа е с естествено кисело рН, в същото време перилните средства, сапуна и содата за пране са алкални. Затова неизплакнатите остатъци от перилни препарати по дрехите могат да дразнят кожата. Препаратът за изплакване неутрализира и същевременно улеснява отделянето на остатъците от текстила.

 

Почистващо средство за тоалетни с масло от бор ефикасен гел за почистване и поддържане на тоалетната чиния, който разтваря отлаганията и почиства недостъпните места. Разработен на основата на лимонена киселина и спирт. С естествено етерично масло от бор, което има приятен аромат и дезинфекциращо действие.

 

Ние вярваме, че разпространяването на наливните продажби може да стане реалност и в България!!!!! Нека заедно да бъдем част от решението, а не от проблема! Винаги има алтернатива!

 

Ваши, 

Вихра Динчева и Ирена Събева

Съ-основателки на Тиера Верде България