За мен ли са сапунените орехчета?

За мен ли са сапунените орехчета?

16 април 2019
  • Сподели:

Може би сте чували за сапунените орехчета и се питате дали те са подходящи за вас?

 

Единственият начин да сте напълно сигурни, е да изпитате сами качествата им. Ако обаче сте сред осъзнатите и информирани потребители, които обичат да са подготвени преди да напълнят кошницата си, ще се радваме да прочетете тази статия, в която сме се постарали да опишем предимствата на орехчетата и начините, по които те могат да бъдат максимално полезни на вашето домакинство.

 

Преди да се впуснете в същината, искаме да бъдем откровени - екологичното пране не е много по-различно от здравословно приготвената у дома храна - изисква мисъл, време, повече енергия, отколкото "бързите" продукти на пазара, и се увенчава с удовлетворение и гордост, че сме направили по-здравословен избор.

 

Сапунените орехчета от серията ни Yellow & Blue узряват в подножието на Хималаите в Северна Индия. Те растат на дърветата Sapindus mukorossi, които се срещат навсякъде из местните гори. Местните жители са използвали люспите на тези орехчета в продължение на стотици години, за да мият дрехите и телата си. Индийските жени събират това малко чудо на природата и го обработват за нас. Когато се накисват във вода, естественият сапун, наречен сапонин, се извлича от орехчетата. Това вещество е подходящо за измиването на всички видове нормално замърсени тъкани (с пот, прах), включително бельо и най-фини тъкани (вълна, коприна). Люспите от сапунени орехчета са подходящи за нежно пране в пералня и на ръка. Те не предизвикват избледняване на цветовете и са подходящи за хора с чувствителна кожа (деца, хора с екземи).

 

Прането със сапунени орехчета е по-евтино от прането с обичайните прахове. Орехчетата могат да се използват в пералнята многократно, в зависимост от температурата на пране – колкото е по-висока температурата, толкова по-бързо те отдават сапонина си.

 

Прането със сапунени орехчета е напълно натурално. За момента не познаваме по-ефективен и екологичен източник на растителен сапонат. Дърветата, раждащи тези орехчета, са диворастящи в Индия. Няма плантации за тяхното отглеждане. Орехчетата ни са събирани от индийски жени, за които тази работа е източник на доходи и независимост.

 

Начин на пране: Сложете в приложената торбичка съответния брой орехчета (виж таблицата върху опаковката), завържете и поставете с прането в барабана на пералнята. Не е необходимо да се ползва омекотител, сапунените орехчета имат омекотяващо действие върху тъканите. Хубаво е да се пере поне на 40°C. 

 

След изпирането, оставете орехчетата да изсъхнат и използвайте при следващото пране. Орехчетата могат да се използват 2-3 пъти при температури до 60 ˚C. Ако вече не се разпенват при накисване в гореща вода (не освобождават сапонин), ги отделяме за компостиране.

 

За бяло пране: Сапунените орехчета не съдържат избелващи и изсветляващи съставки, които се добавят към стандартните перилни прахове. Затова при бяло пране е добре да се добави към прането продукта Yellow & Blue PUER, който служи като избелващо и премахващо петната средство.

 

Силно замърсено пране:  Вечерта преди прането накисваме силно замърсеното пране във възможно най-топла вода (според типа пране) и добавяме 1-2 лъжици прах Yellow & Blue PUER. Сутринта изпираме по описания по-горе начин.

 

За петна: Преди пране обработваме замърсените участъци със Yellow & Blue Сапун за петна.

 

За ароматизиране на прането: Сапунените орехчета имат неутрален аромат, затова прането може да се ароматизира с естествени етерични масла. В този случай, преди поставяне в пералнята, сложете на торбичката със сапунени орехчета няколко капки от любимо си етерично масло.