Защо и как да върнем неутралното pH на прането?

Защо и как да върнем неутралното pH на прането?

27 януари 2023
  • Сподели:

Да започнем със ЗАЩО?

 

pH е и скала за измерване на киселинност и алкалност на разтвори. Скалата варира между 0 и 14. Ако pH е по-малко от 7 разтворът се считат за киселинен, а ако е с pH по-голямо от 7 за алкален (основен).

 

Естественият pH на кожата е леко киселинен, с нормални граници между 4,5 и 5,5. Това леко киселинно рН помага да се поддържа естествената бариера на кожата, като я предпазва от увреждане от околната среда и я поддържа хидратирана.

 

Използването на продукти, които имат твърде алкално рН, може да лиши кожата от естествените й мазнини и влага, оставяйки я да се чувства опъната, суха и сърбяща. От друга страна, използването на продукти с прекалено киселинно pH също може да бъде вредно за кожата, тъй като може да причини дразнене, зачервяване и сухота. 

 

Малките деца и хората с алергии имат много по-чувствителна кожа и много по-бързо могат да изпитат дискомфорт.

 

Продуктите с неутрално pH са формулирани така, че да са по-близо до естественото pH на кожата, което може да помогне за избягване на тези негативни ефекти.

 

Как се вписва прането в това?

 

Всички перилни препарати направени от човека са алкални! Защо? Защото суровините са алкални. За пример ще дадем сапунената вода, която е с pH 12 и белината която е с pH 13. В зависимост от коктейла на съставките, продуктите са повече или по-малко алкални.

 

Колкото и да е добра пералнята ни, част от препарата винаги остава по прането и така ние сме 24/7 в допир с изпраните дрехи, чаршафи, кърпи!

 

КАК да върнем неутралното pH на прането? 

 

Опциите са две. Едната е да използваме само природни продукти като например сапунените орехчета, които са с pH 4-5. Човешката намеса в процеса е да се наберат, опаковат, транспортират…айде може и да се направи прах от тях или студено пресован извлек, но това е.  Природата го е измислила! Е трябва да признаем, че природата не е предполагала до какви висоти ще достигнем със създаването на замърсители и е факт, че ако перем само с орехчета може да не е достатъчно…..но за тях ще напишем отделна статия.

 

Другата опция е да добавим киселина в отделението за изплакване. Каква киселина? Оцет или лимонена киселина! Ние сме почитатели на лимонената киселина, (да, същото това лимонтозу), а защо я предпочитаме може да прочетете в тази кратка статия.    

 

Да се върнем към това как да върнем неутралното pH на прането.

 

  1. Смесваме лимонена киселина с вода. 
  2. Поставяме сместа в отделението за омекотителя. Не добавяте омекотител! 
  3. Слагаме както обикновено перилния препарат.
  4. Пускаме пералнята на избраната от вас програма.

 

Ще попитате в какво съотношение се смесва лимонената киселина и водата, какво количество може да си направите и как да го съхранявате. За домашни рецепти и самите ние не знаем с точност.

 

От 2018 Тиера Верде България предлага ЕКО Препарат за изплакване на пране. Съставките му са 15-30 % лимонена киселина; < 5 % екстракт от лавандула и разбира се вода. Това е най-търсеният продукт от клиентите ни, които страдат от алергии. Освен неутрализирането на pH-то има и множество други функции, които може да прочетете тук.

 

Простичко, нали? А и напълно екологично!